Contact ons via info@wenspapa.nl of bezoek de socials!

Film over wenspapa’s en draagmoederschap

Tijdens de wensvaderconferentie in Brussel zijn wij in contact gekomen met filmmaakster Julia von Graevenitz. Julia is mede-eigenaar van Bosch Film en is onder andere bekend van de film ‘Nachtvlinder’. Er zijn plannen ontstaan om een film te maken over homogezinnen en draagmoederschap, dit om te laten zien hoe moeilijk het is in Nederland. Julia heeft gevraagd of wij mee willen werken aan deze film en we hebben hier vorige week met elkaar over gesproken.

Donderdag 4 juni zijn wij met Germaine naar het kantoor van Bosch Film in Amsterdam gereden voor een kennismakingsgesprek. Een spannend moment omdat wij nog niet precies weten wat de bedoeling is en best wat vragen hebben. Julia vertelde over haar idee, welke is ontstaan door het verhaal van een vriendin (Sara Coster, schrijfster van het boek “De wens en de vaders”) die samen met een homostel een kindje opvoedt door middel van co-ouderschap. Momenteel wordt er onderzoek gedaan door ‘staatscommissie herijking ouderschap’ naar alle soorten ouderschap die in de huidige samenleving zijn ontstaan. Er wordt ook gekeken naar de huidige wet en regelgeving en wat dit betekent. De staatscommissie moet in 2016 een rapport uitbrengen aan de ministerraad. Het doel van Julia haar film is het rapport kracht bij te zetten, bewustwording en discussie in de maatschappij te creëren. Door ons verhaal in beeld te brengen kan dit doel bereikt worden. Wij kunnen er met elkaar voor zorgen dat er een discussie op gang komt, de wet en regelgeving wordt besproken en hoe mooi zou het zijn als homostellen in de toekomst ook gebruik mogen maken van IVF-trajecten in Nederlandse ziekenhuizen! Nederland was ooit het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk werd ingevoerd, alle faciliteiten zijn er om homostellen te helpen bij hun kinderwens, maar Nederland verbiedt draagmoederschap. Wij moeten uitwijken naar het buitenland om een lang en kostbaar traject te doorlopen, dus maar hopen dat ons verhaal een verschil kan maken!

Het is de bedoeling dat de film zo natuurlijk mogelijk wordt en daarom komt er geen script en is er geen verhaallijn. Alle stappen die wij vanaf nu zetten worden gefilmd om op die manier zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen. Aan het eind van ons traject wordt er gekeken wat er is gebeurd, welke stappen waren essentieel en zijn belangrijk geweest in ons verhaal. Dan kan de film gemonteerd worden en kan Julia met Bosch Film op zoek gaan naar subsidies om de film ook daadwerkelijk uit te brengen en hopelijk op TV te krijgen.

Op de terugweg waren wij eigenlijk unaniem: wij gaan hieraan meewerken. Inmiddels hebben wij dit met Julia gedeeld en worden de eerste afspraken gepland. Super spannend om ons traject vast te leggen op beeld, maar ook een geweldige kans om te kunnen strijden tegen de oneerlijke wetgeving en discriminatie in Nederland!

Have any Question or Comment?

6 comments on “Film over wenspapa’s en draagmoederschap

Linda

Super gaaf kanjers!! Een mooi initiatief ook om zo’n film te maken er zijn een hoop mensen op de wereld die hier nog iets van gaan leren!! Succes!!

Reply
Jessica

Wat leuk! Beetje eng ook wel zo’n camera die je volgt, maar dat worden wel altijd prachtige docu’s. Tot wanneer loopt ze mee? Tot er een baby is?

Reply
Dennis

Dat is voor nu wel de planning, maar een zwangerschap kan mis gaan. Stel dat het mis gaat stopt het waarschijnlijk daar, ook dan is het verhaal verteld.

Reply
magda

Echt zo gaaf voor jullie, spannend ook en hoop gewoon dat alles goed verloop voor jullie. Gewoon omdat jullie dat verdienen en een mooi en goed voorbeeld voor anderen zijn.

Succes en een dikke knuffel en kus xxx

Reply
Barry

Hoi mannen,

Ik ga jullie volgen. Interessant hoor en spannend voor jullie ! Mooi jullie bijdrage aan nog meer emancipatie van gelijke rechten !

Groetjes Barry
Klasgenoot van Dennis

Reply
Barry

Emancipatie en gelijke behandeling voor homokoppels bedoel ik dan natuurlijk 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.