Het zaad en de 11 eitjes

De reis van wensouders is een weg vol emoties, van verdriet tot liefde en angst tot hoop. Hoe moeilijk het ook is, blijf in de wens, jezelf en elkaars kracht geloven. Ons verhaal is vastgelegd door Julia von Graevenitz voor de NPO2 2DOC: ‘Het zaad en de 11 eitjes’. Klik op de play butten en start direct de trailer.Maart 2017:
Dennis Zantman(28) en Lody Vink(25), een jong homostel uit Delft, willen graag kinderen. Ze hebben de optie om te adopteren of met een alleenstaande moeder of lesbisch stel te co-ouderen overwogen en onderzocht. Maar net als bij veel heterogezinnen willen zij kinderen van henzelf en met elkaar opvoeden als een gezin. Dit wordt mogelijk als hun nicht Germaine aanbiedt om als draagmoeder hun kindje te dragen. Haar eigen gezin is met twee kinderen compleet, maar ze wil met liefde nog een kind dragen voor haar neef Lody en vriend Dennis. Maar niet van haar eigen eicel, want dat voelt teveel eigen. De wenspapa’s hebben nu dus nog een eicel nodig en een kliniek die de bevruchting tot stand wil brengen.

Documentairemaakster Julia von Graevenitz van Bosch Film filmde anderhalf jaar lang hoe Dennis en Lody samen met de draagmoeder het onmogelijke toch mogelijk proberen te maken. Zij zijn genoodzaakt om in het buitenland op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek. In Canada blijkt dit allemaal geen probleem, maar de kosten voor dit traject lopen op tot veertigduizend euro. Dennis en Lody leggen elke cent apart en proberen met hulp van hun families en door ludieke crowdfundingsacties dit hoge bedrag bijeen te krijgen.

Intussen moeten zij hun zaad in laten vriezen in Canada en een keuze voor een eiceldonor maken. Alles lijkt voorspoedig te gaan, totdat er uit de 11 bevruchte eicellen maar 1 embryo ontwikkelt… Ze hebben maar één kans. ‘Het Zaad en de 11 eitjes‘ is een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen. De documentaire maakt inzichtelijk hoe moeilijk het voor homomannen in Nederland is om hun kinderwens te vervullen.

De film werd in Nederland als 2DOC uitgezonden op NPO2 door de KRO-NCRV. Naast de Nederlandstalige versie is er een versie met Engelstalige ondertiteling. ‘The sperm and the 11 eggs’. Deze versie was in 2017 te zien bij diverse internationale filmfestivals waaronder Toronto in Canada.


Fragmenten uit de filmKijk het zaad en de 11 eitjes online