Contact ons via info@wenspapa.nl of bezoek de socials!

Crowdfunding, Donaties & Financiën

Crowdfunding, Donaties & Financiën

Er zijn veel verschillende manieren om een kindje te krijgen, maar het kan ook behoorlijk in de kosten lopen. De kosten zijn voor elk traject anders en dan spelen ook persoonlijke wensen en voorkeuren nog een rol. Een IVF traject voor een heterokoppel in Europa is bijvoorbeeld vele malen goedkoper dan een draagmoedertraject in Amerika. Op deze pagina geven wij informatie over crowdfunding, donaties en financieringen. Door alle informatie ben je misschien het overzicht een beetje kwijt, Wil je meer weten over de kosten van een traject of heb je andere vragen neem dan contact met ons op en wij gaan je/jullie helepen.

1 – Crowdfunding
2 – Financiëringen
3 – Belasting
4 – Contactformulier

Crowdfunding

Crowdfunding is een relatief jonge manier om financiën bij elkaar te krijgen. In eerste instantie opgericht voor bedrijven en projecten. De geldgever maakte een bedrag over en de ontvanger betaalde dit na afloop terug of leverde een wederdienst. Inmiddels wordt crowdfunding ook veelvuldig gebruikt voor en door particulieren, met en zonder terugbetaling en/of wederdienst.

Voor onze eigen kinderwens hebben wij destijds ook een crowdfunding opgestart en hierdoor weten wij precies waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er verschillende platforms op het internet te vinden waar je makkelijk en snel een crowdfundingcampagne kan starten. Je kan het ook zelf doen en dan is er nog de belastingdienst.

 

Crowdfunding platforms

Gebruik maken van een crowdfunding platform heeft voor en nadelen. Binnen enkele minuten kan soms jou crowdfunding al online staan. Bij een ander duurt dit soms iets langer, maar binnen een aantal werkdagen staat jou crowdfunding zeker online. De platforms bieden tal van opties; zo is het mogelijk om reclame campagnes op te zetten, koppelingen te maken met social media en zelfs internationaal te gaan met jou crowdfundingcampagne. Ander groot voordeel is dat jou donateurs gebruik kunnen maken van mogelijkheden als Ideal, PayPal, enz. Maar er zijn ook nadelen. Dergelijke platforms zijn commerciele bedrijven en willen aan jou geld verdienen. Je betaald bijvoorbeeld commissie tussen 5 tot 25(!)% per donatie die aan jou wordt overgemaakt. Ook betalingen via Ideal e.d. zijn vaak niet gratis, bij de een betaal je per transactie en bij de ander moet je een abonnement afsluiten. Ook het uitkeren van het geld is vaak gebonden aan regels. Soms kan het pas vanaf een X bedrag, of je betaald een percentage kosten bij overmaken op jou rekening, maar het kan ook zijn dat het platform pas betaald als jou crowdfunding 100% is geslaagd. Let dus heel goed op!

pluspunten


Snel online
 Doneren via IDeal, PayPall, enz.
 Marketingcampagnes
 Koppelingen met social media

minpunten


 Commissie tussen 5 tot 25%
 Betalen per transactie
 Betalen niet of bij x bedrag uit
 Moet soms 100% halen

 

Crowdfunding zelf opzetten

Gebruik maken van een platform gaat makkelijk en snel, je klikt een paar keer en het crowdfunden kan beginnen. Ga je de crowdfunding zelf opzetten dan moet je een aantal dingen goed regelen. Als eerst heb je een website nodig om je eigen crowdfunding online te zetten. Alleen een pagina voor crowdfunding is vaak niet aantrekkelijk, wij hebben de crowdfunding bijvoorbeeld gekoppeld aan onze blog. Je schrijft een stukje waar je voor spaart, wat je zelf doet om aan het geld te komen, je doel, hoeveel je al hebt, enz.

Dan heb je een rekening nummer nodig waar men op kan storten. Je kunt een nieuwe rekening openen of een bestaande gebruiken. Wij hebben destijds voor een internet spaarrekening gekozen met de meeste rente. Maak een excel sheet aan (of download die van wenspapa gratis) en houdt bij wat je van wie krijgt. Hoe je de mensen wilt bedanken is natuurlijk geheel aan  jou. Als je wilt investeren kan je ervoor kiezen om een IDeal koppeling toe te voegen zodat men direct geld kan overmaken. Via je eigen bank zijn hier vaak kosten aan verbonden en niet altijd rendabel. Er zijn ook platforms die deze mogelijkheid bieden, maar ook dan moet je betalen. Een ander nadeel is dat men het beloofde geld niet altijd overmaakt. Met een IDeal functie kan men het direct regelen, via een overschrijving moeten zij meerdere handelingen verrichten.

pluspunten


 Minimale kosten
 Alles in eigen beheer
 Geld staat direct op je eigen rekening

minpunten


 Alles zelf opzetten en programmeren
 Betalingen zelf bijhouden
 Niet iedereen maakt beloofde geld over.

Financieringen

Crowdfunden is niet voor iedereen weggelegd en/of het lukt niet om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Er is in veel gevallen een mogelijkheid om een financiering af te sluiten om jou/jullie wens te kunnen betalen. Een financiering voor een kindje ligt wel wat ingewikkeld voor de meeste financieringsmaatschappijen. Je komt al snel uit bij een persoonlijk lening of een product dat hier op lijkt, deze gaan gepaard met aanzienlijke rentes.

Wij zijn geen fiscalist en hebben geen zicht op jou financiële situatie. Wij kunnen jou helpen/ ondersteunen omtrent informatie, hiervoor kun je contact met ons opnemen. Voor een persoonlijke bekering en financieel advies adviseren wij contact op te nemen met een bank of financieel adviseur.

Belasting

Voor je gaat crowdfunden of actief gaat werven voor donaties zijn er een aantal dingen die je moet weten. Daarnaast kan ook een financiering/ lening invloed hebben. In eerste instantie spelen twee hoofdzaken een rol: vermogen en donaties. Voor een persoonlijk advies neem je contact op met de belastingdienst (tel. 0800 – 0543) of contact een financieel adviseur.

 

Crowdfunding en donaties

Een natuurlijk persoon mag geld ontvangen als donatie of vanuit een crowdfunding. Met een natuurlijk persoon word bedoelt een particulier, dus geen vereniging, stichting, bedrijf, enz. (hiervoor gelden andere regels). Is het bedrag lager dan 2129,00 euro (2017) dan ben je niet verplicht om dit op te geven bij de belastingdienst. Op dit bedrag is echter een uitzondering van toepassing, ouders mogen hun kind 5320,00 euro (2017) schenken zonder opgave aan de belastingdienst.

Op het moment dat iemand (niet een van de ouders) een bedrag doneert van 2129,00 euro of meer dan moet het dus worden opgegeven bij de belastingdienst, middels het formulier: ‘Aangifte schenkbelasting’. De belasting die je vervolgens betaald zijn als volgt:

Bedrag: Tariefgroep 1 Tariefgroep 1A Tariefgroep 2
€0 – €2129 0% (tot € 5320) 0% 0%
€2129 – €122.268 10%  (vanaf € 5320) 18% 30%
€122.269 of meer 20% 36% 40%
 
Tariefgroep 1: Gift van partner en (pleeg)kinderen
Tariefgroep 1A: Gift van grootouders
Tariefgroep 2: Gift van overige
Bron: belastingdienst, 2017

Alle formulieren en uitgebreide informatie over schenkbelasting vindt je op de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl/schenken

 

Vermogen

Naast de schenkbelasting heb je mogelijk te maken met vermogensbelasting. Vermogensbelasting geef je aan tijdens de aangifte inkomstenbelasting welke elk jaar voor 1 mei moet worden ingediend. Belastingvrij vermogen zonder fiscaal partner is in 2017 25.000 euro. Heb je een fiscaal partner in 2017 dan mag je 50.000 euro bezitten zonder belasting hierover te betalen.

Voorbeeld:
• Je hebt 5.000 euro gespaard
• Door donaties, crowdfunding en/of lening komt er 50.000 euro bij.
• Je saldo is nu in totaal 55.000 euro.
• Je bent fiscaal partner en mag samen 50.000 euro bezitten in 2017.
• 55.000 – 50.000 = 5000 euro, hierover betaal je belasting.

Uitgebreide informatie over vermogen en belasting vindt je op de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl/vermogen