Week 37: Nu al eigenwijs

Sorry lieve volgers, er zat inderdaad best een tijdje tussen deze en de vorige blog. In de afgelopen twee weken hebben wij veel berichtjes ontvangen met de vraag: ‘Hoe gaat het?’ Een teken dat het tijd is voor een nieuwe blog. Inmiddels 37 weken zwanger en zoals de titel doet vermoeden, ons meisje is nu al eigenwijs.

Ons huis is inmiddels helemaal babyproof, althans dat denken wij. Als onze kleine meid er eenmaal is zullen wij ongetwijfeld tegen dingen aanlopen, maar de belangrijkste dingen zijn er. De babykamer is helemaal klaar (zie foto’s onderaan de blog), de spullen van het kraambureaulijstje zijn in huis, alle kleertjes en de draagdoek zijn gewassen en er staat een tas klaar om naar het ziekenhuis te gaan. Sinds vandaag staat de Maxi-Cosi alvast in de auto en de flesjes en speentjes zijn uitgekookt. Kortom wij zijn er klaar voor!

Heel fijn dat wij er klaar voor zijn, maar het gaat niet allemaal voorspoedig. Er zijn in de afgelopen tijd meerdere echo’s gemaakt om de groei in de gaten te houden. De groei gaat goed en tijdens de laatste echo was ze zelfs gegroeid tot net boven de onderste groeicurve. Dat was een erg fijn bericht, maar sinds de eerste echo ligt ons meisje overdwars in de baarmoeder. Vorige week is hier uitgebreid over gesproken met de gynaecoloog en er waren op dat punt 3 opties: Een stuitbevalling (welke door de gynaecoloog wordt afgeraden omdat de baby dwars ligt), een keizersnede of een uitwendige versie. Er is gekozen voor een uitwendige versie, dit houdt in dat een speciaal opgeleide gynaecoloog gaat proberen om het kindje te draaien door druk uit te oefenen op de buik.

Afgelopen maandag heeft de uitwendige versie plaatsgevonden in het Langeland ziekenhuis in Zoetermeer. Allereerst werd er een ECG gemaakt van het hartje van ons meisje, een half uur lang hebben wij naar haar hartje kunnen luisteren. Vervolgens kwam de gynaecoloog, er werd een korte echo gemaakt om te bekijken hoe ons kindje in de baarmoeder ligt, waar de placenta zit en hoe de navelstreng loopt. Tijdens het draaien moet natuurlijk voorkomen worden dat er gevaar optreedt voor het kindje. Daarnaast heeft ze nog een paar metingen gedaan om de groei te controleren. Leuk weetje, de voetjes van ons kindje zijn nu 8,5cm!

De gynaecoloog is bijna een half uur bezig geweest om de kleine te laten draaien in de baarmoeder. Het draaien ging op zich best goed, maar zodra de gynaecoloog haar handen van Germaine haar buik haalde draaide ze direct terug. Er zijn diverse pogingen gedaan, maar keer op keer draaide zij heel eigenwijs weer terug naar haar favoriete positie. Kunnen dus wel stelen dat zij nu al eigenwijs is.

Komende donderdag hebben wij weer een afspraak bij de gynaecoloog. Er zijn nu nog twee opties: een stuitbevalling of een keizersnede. Aangezien de gynaecoloog een stuitbevalling heeft afgeraden en Germaine dit ook niet wil blijft er nog een optie over, een keizersnede. Met de gynaecoloog zal de keizersnede worden besproken en worden gepland. Donderdag weten wij dus zo goed als zeker de datum waarop ons meisje wordt geboren! Denkend aan onze kleine worden wij erg enthousiast, maar omdat zij zo eigenwijs is moet Germaine wel een keizersnede ondergaan. Het is een behoorlijke teleurstelling dat de kleine niet is gedraaid. Aan een keizersnede zitten meer risico’s voor Germaine, maar ook een veel langer en intensiever herstel. Het is een scenario waar wij niet op hadden gehoopt, maar met elkaar zullen wij zorgdragen voor Germaine en haar gezin.

Nog 22 dagen tot de uitgerekende datum, maar een keizersnede vindt één tot twee weken voor deze datum plaats. Kortom binnen twee weken worden papa!!