Nog 11 nachten slapen

Nog 11 nachten slapen

Van jaren naar maanden en van maanden naar weken, maar inmiddels kunnen wij spreken van dagen! Nog 11 nachten slapen en dan vliegen wij met Germaine, Mark en de kinderen naar Canada waar onze reis van start gaat in Montreal en eindigt in Toronto. Deze reis wordt hopelijk het begin van ons gezin!

Keer op keer denken wij: ‘zo alles is geregeld, nu is het een kwestie van aftellen.’ Fout, keer op keer komt er iets op ons pad en moet er snel geschakeld worden. Al een aantal keer werd gezegd dat onze donor zou gaan beginnen aan het traject voor de donatie, maar dit werd een aantal keer uitgesteld. Vorige week maandag kregen wij in drievoud de melding dat onze draagster is gestart met de medicatie. Als eerst een app van onze donor, vervolgens een mailtje van Create (de kliniek) en als laatste een mailtje van Egg Helpers (donor bemiddeling). De informatievoorziening is over het algemeen erg goed, zo blijkt ook deze keer weer en zijn blij dat wij met deze partijen in zee zijn gegaan. Vorige week vrijdag was de eerste controle van onze donor bij de kliniek en als alles volgens plan verloopt is de ‘Egg retrieval’ ofwel eiceldonatie komende vrijdag. De 15e staat dus groot omcirkeld op de kalender. Het wordt de dag waarop wij zullen weten hoeveel eitjes wij hebben om vervolgens te laten bevruchten met ons zaad. De bevruchting kan direct beginnen in het laboratorium aangezien wij in februari, tijdens onze eerste reis naar Toronto, ons zaad hebben laten invriezen (lees ook deze blog).

Inmiddels is Germaine ook gestart met medicatie en ontvingen een mail met de medicatie planning tot aan de plaatsing van de embryo. Dan denk je dat alles onder controle is, maar na het lezen van de mail sloeg toch weer even de paniek toe. Op de planning stond per dag omschreven welke medicatie ingenomen moest worden tot aan 15 augustus en dan op 20 augustus de terugplaatsing. In februari was afgesproken dat de terugplaatsing op 15 augustus zou zijn en hebben aan de hand daarvan tickets geboekt. Woensdag 17 augustus vliegen wij terug naar Nederland dus een terugplaatsing op de 20 is een probleem. Direct hebben wij een mail gestuurd met de vraag of de medicatieplanning aangepast zou kunnen worden. Twee dagen later stond de nieuwe planning op de mail en de embryo transfer vindt plaats op 16 augustus, mooi op tijd dus.

Afgelopen maandag was wederom een bijzondere dag. ’s Middags hebben wij alle documenten van Create ondertekend, het gaat om contracten voor de handelingen die zij uitvoeren. Voor elke handeling is een apart contract, van het samenvoegen van de eicel met de zaadcel tot aan de terugplaatsing. Een serieus moment met 17 Engelstalige contracten en dat vraagt concentratie. Niet alleen wij hebben getekend, alle documenten moesten ook door een getuige worden getekend en dat heeft Lia (de moeder van Lody) voor ons gedaan. Gegeven moment ontstond de situatie dat Lia (Dennis zijn schoonmoeder) als getuige tekende wat er met het overgebleven ingevroren zaad van Dennis moet gebeuren mocht hij overlijden voor de terugplaatsing van de embryo’s. Best apart, maar ook wel weer grappig. Ondanks dat het serieus was werd er dus ook nog gelachen. Vlak voor het avondeten kwamen Germaine en Mark met de kinderen en hebben met zijn alle gegeten. Vervolgens hebben wij, Germaine en Mark het contract tussen ons vier getekend. Al jaren zijn wij met elkaar in gesprek en nu is het definitief, een mooi moment. Nu zijn alle juridische en zakelijke kanten afgehandeld en was het tijd voor voorpret!

Wij vliegen maandag 25 juli met Germaine, Mark en hun kinderen naar Montreal waar een huurauto klaar staat. Met elkaar maken wij een kleine rondreis voordat wij ons melden bij de kliniek in Toronto. Eenmaal in Toronto zal bij Create een echo worden gemaakt van Germaine haar baarmoeder, vervolgens wordt er gestart met injecties (om het baarmoederslijmvlies op de juiste dikte te krijgen). Om de dag zal er een controle afspraak zijn om de dikte van het baarmoederslijmvlies te minitoren. Op 16 augustus wordt de laatste echo gemaakt en als alles goed is wordt de embryo ingebracht in de baarmoeder. Als blijkt dat het baarmoederslijmvlies nog niet de juiste dikte heeft dan wordt er een extra injectie toegediend en vindt de terugplaatsing plaats op de 17e. Twee weken later zal middels een bloedtest duidelijk worden of er ook echt sprake is van een zwangerschap.

Maar goed, zover is het allemaal nog niet. Vrijdag eerst de ‘Egg retrieval’, daarna de bevruchting en dan nog de PGS (genetische screening van de embryo’s). Allemaal spannende dingen waar wij geen invloed op hebben, het enige dat wij kunnen doen is aftellen en uitkijken naar ons vertrek over 11 nachten slapen.