Eitjes en ICSI

Eitjes en ICSI

Gisteren is onze donor in Canada naar Create (kliniek) gegaan voor de ‘egg retrieval’ ofwel het moment waarop de eitjes zijn gedoneerd. Create had ons beloofd om zaterdag, vandaag dus, een rapport te sturen met het resultaat. Wat kan een dag lang duren, er is natuurlijk ook nog eens 6 uur tijdsverschil. Eindelijk was daar de mail van Create! Heel de dag op deze mail gewacht en op het moment dat de mail er dan ook echt was niet durven openen. In de mail stond meer dan dat wij hadden verwacht. Niet alleen het aantal eitjes werd genoemd, maar de eitjes zijn ook al bevrucht d.m.v. ICSI!

Toen wij aan dit traject begonnen hebben wij verschillende artsen gesproken. Onze zoektocht ging van America naar Cyprus en eindigde in Canada, ook hebben wij met een arts in Nederland gesproken en daardoor veel kennis opgedaan. Het traject waar wij ingestapt zijn bestaat uit de eicel donor (uit Canada), wij als zaad donoren en Germaine als onze draagster. In de afgelopen weken heeft onze eiceldonor verschillende soorten medicatie gekregen om ervoor te zorgen dat de eitjes goed zouden gaan groeien. Vanaf het begin is ons verteld dat wij rekening moesten houden met 15 tot 20 eitjes, dit is gemiddeld bij een traject als deze. In de mail stond dat er gister 11 eitjes zijn gehaald tijdens de donatie. Van de 11 eitjes bleken er 6 voldoende gegroeid te zijn om te kunnen bevruchten. Er zijn van de 11 eitjes dus nog eens 5 eitjes afgevallen. De 6 eitjes zijn d.m.v. ICSI (intracytoplasmatische Sperma Injectie) 3 om 3 bevrucht. ICSI houdt in dat in het laboratorium de eicel en zaadcel samen worden gebracht. Anders dan bij IVF wordt bij ICSI de zaadcel direct ingebracht in de eicel. Na de bevruchting blijkt dat er 2 bevruchte eicellen over zij van Lody en 3 van Dennis.

 

ICSI

Bevruchten van de eicel d.m.v. ICSI

In de komende dagen moeten de bevruchte eicellen zich gaan ontwikkelen en dit wordt in het laboratorium bij Create nauwlettend gevolgd. Op dag 3 krijgen wij een tussen stond te horen en op dag 5 of 6 een definitief rapport. Om een idee te geven wat er staat te gebeuren een kleine beschrijving:

  • Het proces start op de dag van de bevruchting d.m.v. ICSI. De zaadcel wordt in de eicel gebracht.
  • Dag 1, nu wordt gesproken van een ‘zygote’. De bevruchte eicel begint zich te delen.
  • Dag 2, de eicel is gedeeld naar 2 cellen.
  • Dag 3, het delen gaat verder, vandaag zijn er 4 cellen.
  • Dag 4, nu wordt gesproken over een ‘morula’ en bestaat gemiddeld uit 16 tot 32 cellen.
  • Dag 5, de ontwikkeling van de cellen gaat door, maar er is een holte gevormd waarin de cellen zich bevinden. Vanaf nu gaat de ontwikkeling van de cellen in de holte verder om verder door te groeien. De holte met de cellen wordt een ‘blastocyst’ genoemd, soms ook al embryo of voorstadium van embryo.
Embryo ontwikkeling

Embryo ontwikkeling

Na het bevruchten van de eicel tot het uitgroeien naar een embryo valt ongeveer de helft nog af, dit omdat niet alle bevruchten eicellen (goed) gaan delen. Vanaf het begin van ons traject is verteld dat er gemiddeld 5 tot 8 embryo’s per persoon over zouden blijven. Omdat er maar 6 eicellen bevrucht zijn ligt het aantal bij ons een stuk lager. Zoals benoemd zijn er 2 om 3 dus in totaal 5 bevruchte eicellen. Van deze 5 bevruchte eicellen kan de helft dus nog afvallen, al gaan wij nog altijd uit van het meest positieve scenario. Maandag en donderdag worden erg spannend, dan krijgen wij dus te horen hoe het gaat met de ontwikkeling en hoeveel embryo’s er daadwerkelijk worden ingevroren. Zoals Germaine vandaag tegen ons zei, er is 1 goede embryo nodig en dan zijn wij in mei 2017 papa!