Terug uit Brussel

De conferentie in België zit erop. Het was zeer interessant, veel nieuwe informatie en stof om over na te denken.

 

Zaterdag – Drie klinieken

Zaterdag hebben wij gesproken met drie verschillende klinieken uit the USA, La JollaCT Fertility en Oregon. Ondanks dat zij alledrie hetzelfde voor ons kunnen betekenen waren zij toch alle drie zeer verschillend. Om 11.00 uur werden wij ontvangen door Dokter David B. Smotrich in zijn suite van het Hilton hotel in Brussel. Het was spannend om dit eerste gesprek aan te gaan maar het was zeer informatief. Naast dokter David B. Smotrich was er nog een medewerker aanwezig, hij kon ons vooral praktische informatie vertellen. Zo hebben ze ons laten zien hoe een project verloopt, wat wij kunnen regelen in Nederland en wat er moet gebeuren in Amerika. Deze artsen kwamen op ons over als twee mannen die goed weten waar zij over praten, alle medische vragen konden zij beantwoorden en waarschuwden ons ook voor andere vormen en opties. Verder is gesproken over de Amerikaanse en Nederlandse wetgeving, dit moet goed geregeld zijn voor wij aan het proces beginnen. Dit gesprek heeft ruim een uur geduurd en we hebben al onze vragen kunnen stellen, wel was het jammer dat zij ons geen inzichten konden geven in de prijzen. Voor de artsen van La Jolla staat de kwaliteit van het proces voorop en zij waren zeker geen verkopers.

Na het eerste gesprek zijn wij even de stad van Brussel in gegaan om een broodje te eten. Veel tijd hadden wij niet want om 13.00 uur stond het tweede gesprek gepland. Wederom werden wij ontvangen in het Hilton Hotel, maar ditmaal in de suite van een medewerkers van de kliniek CT Fertility. Het gevoel was direct heel anders, deze man was geen arts maar echt een verkoper. Al binnen een paar minuten hadden wij een prijslijst onder onze neus met verschillende pakketten waar wij uit kunnen kiezen. Op onze medische vragen kon hij geen antwoord geven, wel op enkele juridische vragen en het proces. Dit gesprek verliep een heel stuk sneller en met 40 minuten stonden wij weer buiten.

Inmiddels konden wij inchecken in ons hotel en hebben dit gedaan. Even een beetje opgefrist en vervolgens weer terug naar het Hilton voor het derde gesprek, dit keer met Oregon. Dit verliep heel anders dan de twee eerdere gesprekken. Moesten wij tijdens het eerste en tweede gesprek naar een suite, werden wij nu opgewacht bij de receptie. Een van de medewerkers van Oregon verwelkomde ons en begeleidde ons naar een ruimte in het hotel. Daar werden wij verwelkomd door dokter Brandon J. Bankowski en medewerkers. Het gesprek verliep prettig en was een mix van de twee eerdere gesprekken. Dokter Brandon vertelde over de medische kanten, de procedures en tekende alles wat hij vertelde. Vervolgens was er gelegenheid tot het stellen van vragen welke zij gezamenlijk voor ons beantwoorden. Wij kregen een map overhandigd met alle informatie inclusief kosten waarna dokter Brandon de ruimte verliet. Wij kregen nog wat extra papieren overhandigd en vervolgens is er een foto van ons gemaakt om aan ons dossier toe te voegen.

Het was een lange, informatieve, verhelderende en vermoeiende dag, maar vooral interessant. De rest van de dag hebben wij nog veel nagepraat en alle stukken die wij mee hebben gekregen nog eens gelezen.

 

Zondag – De conferentie

Vandaag stond de wensvaderconferentie op het programma, welke werd georganiseerd door de organisatie Men having babies. Na het ontbijt zijn wij naar het BIP house in Brussel gegaan waar de conferentie werd gehouden. De dag zag er als volgt uit:

  • Eerst werd er gesproken over het kiezen van een donor, agency en kliniek. Waar moet je op letten en welke vragen moet je zeker stellen.
  • Vervolgens werden er persoonlijke verhalen verteld. Twee vaders en twee draagsters vertelden over hun beleving van het traject in America.
  • Ook was er aandacht voor de financiële kant van het verhaal. Men having babies heeft een programma opgezet om homostellen te helpen met de financiën. Als Nederlander komen wij wel in aanmerking voor kortingen maar helaas niet voor de financiële tegemoetkoming.
  • Tijdens de lunch was er een markt waar verschillende agencies en klinieken met een kraampje stonden. Wij hebben tijdens de lunch even staan praten bij de kraam van Meer dan gewenst uit Nederland en ook met advocaat Wilma Eusman.
  • Na de lunch werd de groep opgesplitst, voor elk land was er een aparte ruimte. Wilma Eusman vertelde hier over de juridische kanten waar op te letten en wat je vooral wel en niet moet doen. Vervolgens sloot dokter David B. Smotrich aan, hij vertelde in een kleine 10 minuten over draagmoederschap en IVF. Als laatst vertelde Anthony M. Brown over de juridische kant in Amerika.
  • Na de Nederlandse bijeenkomst waren er 5 inloopsessies. Alle klinieken en agencies verzorgden korte presentaties waarbij ruimte was voor persoonlijke vragen.
  • De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje.

De dag begon om 9.30 en rond 19.00 uur verlieten wij het BIP house. Een zeer lange dag en een hoofd vol met informatie, maar een kans als deze krijg je niet snel. Wij hebben verschillende klinieken en agencies kunnen spreken, nu is het tijd om alles nog eens rustig door te lezen. Uiteraard ontstaan er weer allerlei nieuwe vragen, deze kunnen wij dan stellen tijdens de follow up.