Elke stap is een keuze, Canada here we come?!

De afgelopen twee weken hebben wij niet stilgezeten, wij hadden een telefonisch consult met een arts, een Skype-consult met een agency en een Skype-consult met een jurist, allen uit Canada! Het waren zeer positieve gesprekken en het begint er nu toch echt op te lijken dat wij het traject via Canada gaan voortzetten.

 

Create IVF

Het eerste gesprek stond gepland met dokter Baratz van Create IFV in Toronto. Tijdens de conferentie in Brussel was Create IVF ook aanwezig en hebben destijds een korte presentatie bijgewoond. Nu een privéconsult via de telefoon en dat is toch best spannend. Zoals verwacht ging het voornamelijk over de medische kant, er werden een aantal vragen gesteld om een profiel van ons op te maken. Vervolgens vertelde dokter Baratz het een en ander over de kliniek en het traject. Zij hebben geen eiceldonorprogramma dus hebben we een agency nodig om te bemiddelen met een donor (dit is in Canada bij alle klinieken het geval). Het is een vriendelijke en duidelijke man, elke keer als wij een vraag wilden opschrijven volgde het antwoord al in zijn verhaal.

Een van onze vragen was: “Kunnen wij het proces in één reis voor elkaar krijgen?” Het antwoord was ja, maar werd wel afgeraden. Er zijn een aantal partijen waar wij rekening mee moeten houden en dat moet exact op elkaar afgestemd worden als het in één reis moet gebeuren. Allereerst het doneren van de eitjes, vooraf is het moeilijk te voorspellen wanneer dit exact gebeurt dus is er een marge van een aantal dagen. Het creëren van de embryo’s met ons zaad duurt ongeveer een week, dan kan de PGD (Pre-implantatie Genetische Diagnostiek) worden uitgevoerd en duurt het ongeveer negen dagen tot de uitslagen bekend zijn. Dit bij elkaar opgeteld zitten wij op 2,5 a 3 weken en dan moet de terugplaatsing nog gaan plaatsvinden. Zonder tegenslagen moeten wij dan op zijn minst 4 weken in Canada verblijven. Dat betekent hoge verblijfskosten en werk technisch is het ook een vraag of dit lukt. Daarom is het advies gegeven om het traject in twee te delen. Een aantal testen kan in Nederland worden uitgevoerd, waarvan wij de uitslagen mailen naar de kliniek in Canada. Intussen kan in Canada het traject met de donor opgezet worden en na de eisprong worden de eitjes ingevroren. Vervolgens vliegen wij met zijn tweeën naar Canada om het zaad in te leveren en nemen alle medicatie voor de draagster mee naar Nederland. In de kliniek worden de eitjes bevrucht met het zaad om de embryo’s te creëren en vervolgens kan de PGD worden uitgevoerd. Vervolgens worden de embryo’s bewaard tot het moment dat wij met de draagster afreizen naar Canada. Het komt er dus op neer dat wij twee korte trips zullen gaan maken naar Canada.

 

Egg helpers

Na het gesprek met dokter Baratz hebben wij gesproken met Scott van Egg Helpers. Egg helpers is een agency die kan bemiddelen tussen ons en eiceldonoren en tevens een stukje regie in handen neemt. Zij zorgen ervoor dat de communicatie met de donor goed verloopt, beheren het geld dat in Canada uitgegeven moet worden en zijn een schakel met het juridische deel van het traject. Het verhaal van Scott kwam op ons over als een standaard praatje waarbij hij weinig ruimte liet om vragen te stellen. Van hem hebben wij inlogcodes ontvangen om in de database te gaan zoeken naar een eiceldonor. Ook heeft hij ons doorverwezen naar een jurist voor een eerste consult. Het gesprek duurde niet erg lang maar de informatie die hij gaf was duidelijk en voldoende voor het moment.

 

Hope Springs Fertility Law

Als laatst hebben wij gesproken met advocate Cindy van Hope Springs Fertility Law. Een zeer vriendelijke dame die ons veel informatie heeft gegeven over het juridische deel. Zo vertelde ze o.a. dat een contract in Canada niet verplicht is, maar het wel wordt aangeraden. Wat als de donor over een aantal jaar een genetische (dodelijke) ziekte blijkt te hebben? Zonder contract is de kans groot dat wij het nooit te horen krijgen met alle risico’s voor het kind. Met een contract kunnen hier afspraken over gemaakt worden maar ook over contact met de donor enz. Ook willen klinieken een document zien waarin staat dat de draagster niet onder druk wordt gezet en het vrijwillig doet. In Canada mag volgens de wet een donor en draagster niet betaald worden. Omdat wij in Nederland ook een ouderschapsplan moeten opstellen is dit waarschijnlijk al voldoende en hoeven in Canada niet nog een apart document op te laten stellen.

 

Volgende stap

Veel informatie om te verwerken, maar wel heel erg leuk! Het wordt nu ook een stuk concreter allemaal. Waar wij eerst alleen maar dachten aan augustus 2016 lijkt het er nu op dat wij eind februari al voor de eerste keer naar Canada afreizen! Ook hier in Nederland moeten wij de eerste stappen gaan zetten, in januari zullen wij naar de advocaat moeten om een start te maken met het ouderschapsplan. Dit hebben wij na de geboorte nodig bij de rechtbank en jeugdzorg, zo kunnen zij zien dat het altijd de intentie is geweest dat wij de ouders worden. Kortom er staat ons nog genoeg te doen.