2 dagen verlof om voor je baby te zorgen

Onze volgers weten hoe lang wij bezig zijn geweest om samen een kindje te krijgen. Vorige week konden wij melden dat wij rond 30 augustus een dochter verwachten! Wij zijn super blij en dankbaar dat onze droom om papa te worden in vervulling gaat. Inmiddels zijn wij begonnen aan de babykamer en hebben de eerste aankopen voor onze kleine gedaan, maar het is niet alleen een roze wolk. Ja, wij zijn zwanger maar lopen nog tegen heel veel obstakels aan.

 

Nederland en Europa

Nederland loopt niet bepaald voorop als het gaat om verlof rondom een zwangerschap en geboorte en al helemaal niet als het gaat om vaders. In Nederland heeft een kersverse papa recht op 2 dagen doorbetaald verlof en bungelt daarmee onderaan in Europa. Slovenië (90 dagen) en Finland (54 dagen) lopen voorop in Europa. Vandaag verschijnen diverse berichten in de media: “Europa wil één lijn trekken: alle vaders na de geboorte minimaal tien dagen thuis”. Een stap in de goede richting als je het ons vraagt, zeker als je het vergelijkt met de regelingen die er in Nederland zijn rondom adoptie en pleegzorg. Overal zijn natuurlijk voor- en nadelen voor te bedenken, maar 2 dagen vrij na de geboorte van een kindje in wel erg kort voor een papa. Laat staan als een kindje twee papa’s heeft, moet het kindje je dan na 1 week al naar opvang? Nee natuurlijk niet een kindje van een week oud is nog veel te jong voor opvang, sterker nog de meeste kinderopvang bedrijven hanteren een grens van 10 tot 12 weken oud. Gelukkig hebben wij in Nederland ook nog vakantie dagen, maar in de meeste cao’s staat te lezen dat 3 weken aaneengesloten het maximale is. Twee keer 2 dagen plus twee keer drie weken dan kom je maximaal op 6 weken en 4 dagen.

 

Onze situatie

Als wij beide drie weken vakantie op zouden nemen zitten wij in totaal op zes weken, maar natuurlijk wil de je eerste of misschien zelf de eerste twee weken zoveel mogelijk samen vrij zijn. Er ontstaat dus een enorme uitdaging om alles op een juiste manier te regelen. Inmiddels is er contact geweest met het UWV er bestaat namelijk een regeling voor adoptie- en pleegouders. Adopteer je een kindje dan kan je 4 weken doorbetaald verlof aanvragen bij het UWV, dit geld voor beide ouders en moet binnen 26 weken worden opgenomen. Precies dezelfde regeling geld voor pleegouders. Deze twee regelingen bestaan omdat: “Werknemers die een adoptiekind of een pleegkind in huis nemen, hebben recht op verlof en een uitkering tijdens het verlof. Zo kunnen ouders en kind aan elkaar wennen.” Aldus de rijksoverheid op hun website. Het UWV heeft al te kennen gegeven geen uitzondering te willen maken voor onze situatie, om het feit dat er simpelweg geen regel-/ wetgeving voor is. Het komt er dus op neer dat een baby bij een heterogezin mag wennen en hechten aan de moeder, een baby/ kind aan beide ouders mag wennen/ hechten bij adoptie en een baby/kind aan beide ouders mag wennen/ hechten bij pleegzorg. Ons kindje mag 2 dagen aan ons wennen en hechten en dan gaan we weer door met de orde van de dag. Wij pleiten niet voor 16 weken zwangerschap voor vaders, maar 10 dagen is al een behoorlijke vooruitgang. Daarnaast vinden wij dat er naast de regeling voor adoptie en pleegzorg een regeling moet komen voor draagster-/ draagmoederschap want ook die ouders en kinderen moeten aan elkaar wennen en hechten!

 

Hoe nu verder?

Op dit moment proberen wij, samen met andere aanstaand vaders, toch iets voor elkaar te krijgen bij het UWV. Tot nu toe zitten de onderhandeling muurvast en lijkt het erop dat het UWV voet bij stuk houdt. Heb jij tips of heb je een ingang bij het UWV of misschien zelfs in de politiek laat het ons dan weten, stuur dan een mailtje naar lody@wenspapa.nl. Tanx alvast.