Zwanger met obstakels

De afgelopen blogs stonden in het teken van onze crowdfunding die is behaald en de film over ons traject, maar intussen zijn wij ook volop zwanger en super blij! Er is inmiddels twee keer een echo gemaakt door de gynaecoloog en komende donderdag wordt de 12 weken echo gemaakt. Intussen zijn wij begonnen met het regelen van de zaken rondom de zwangerschap. Je zou denken eenmaal zwanger is er geen verschil tussen een reguliere zwangerschap en ons traject, helaas is dat niet waar.

 

Gynaecoloog
Wat zijn wij blij met onze gynaecoloog in het Langeland ziekenhuis in Zoetermeer. Ze begeleid niet alleen de zwangerschap, maar denkt ook met ons vooruit. Het is geen doorsnee zwangerschap, een draagmoeder met partner en een homostel als ouders. Na de geboorte gaat het kindje mee naar ons huis en niet met de draagster, er moet dus het een en ander worden geregeld. Onze gynaecoloog wil daarom komende donderdag na de echo in gesprek over de punten die in het ziekenhuis geregeld moeten worden. Erg fijn dat ze met ons meedenkt en volledig inzet op twee sporen, de draagster en het kindje met ons als ouders.

 

Kraamzorg, verloskundige en de verzekering
Onze gynaecoloog heeft ons geadviseerd contact op te nemen met PKZ Kraamzorg in Zoetermeer. Deze organisatie werkt vaak samen met het Langeland ziekenhuis en dat brengt voordelen met zich mee. Onderling wordt informatie uitgewisseld en dat komt de verzorging van onze draagster en ons kindje straks ten goede. Gelukkig wil PKZ ons helpen en zijn zij bereid om zorg te bieden in zowel Delft als Leidschendam. Naast de gynaecoloog en kraamzorg is er ook een verloskundige nodig. De verloskundige zal na de geboorte onder andere de wonden van de draagster controleren, maar ook de gezondheid van ons kindje in de gaten houden. Tot zover klinkt het voorspoedig, maar hier beginnen wij tegen hindernissen aan te lopen.

Allereerst de verloskundige; deze moet in een straal van een x aantal kilometer van ons huis worden gezocht, maar niet alleen van ons huis ook van de draagster. Wij wonen niet in dezelfde stad, dus moeten opzoek naar een verloskundige die zowel in Delft als Leidschendam zorg kan bieden. Je denkt misschien ‘Waarom niet een verloskundige in Delft en een verloskundige in Leidschendam?’. Logische gedachte, dat dachten wij ook. Nu begint het leed dat verzekeringen heet. Mogelijk betaal je premie voor kraamhulp en verloskundige, als het in de polis is opgenomen. Los van welke verzekeringsmaatschappij je hebt, in Nederland kan kraamhulp alleen worden gedeclareerd op de verzekering van een vrouw. Wij zijn verzekerd bij DSW en hebben een aanvullende verzekering, volgens de polis zijn wij verzekerd voor kraamhulp. Na een gesprek met PKZ (partij die dus onze kraamzorg gaat verzorgen) werd duidelijk dat zij de kraamzorg niet kunnen declareren op onze verzekering. Vervolgens hebben wij contact gezocht met onze verzekeraar en inderdaad kraamzorg kan alleen worden vergoed op de polis van een vrouw. De kraamzorg voor onze draagster is dus geen probleem, maar de kraamzorg van ons kindje zou in eerste instantie niet vergoed worden omdat wij twee mannen zijn. Hoe bedoel je krom en discriminerend?!

Gelukkig hebben wij naar onze gynaecoloog geluisterd en zijn dus met PKZ in zee gegaan rnknhd5. Zij hebben uitgezocht hoe ze ons zo goed mogelijk kunnen helpen. Het is een beetje krom, maar alle zorg wordt straks geboekt op de verzekering van onze draagster. De uren worden dan gesplit tussen onze draagster en ons kindje zodat beide de zorg krijgen die zij nodig hebben. Raar is het natuurlijk wel, wij kunnen de zorg voor ons kindje niet eens op onze eigen verzekering declareren. Dan de verloskundige, praktisch is het makkelijk voor de gynaecoloog en de kraamzorg als dit dezelfde persoon is (de situatie met een kraamvrouw op locatie A en een kindje op locatie B is tenslotte niet alledaags). Los van de praktische kant is er weer de verzekering, kosten kunnen alleen op een vrouw worden geboekt en dat zijn wij niet. Op de verzekering van onze draagster kunnen niet twee verschillende verloskundige declareren dus moeten wij iemand vinden die ons beide kan helpen. Nu wonen wij nog redelijk in de buurt van onze draagster, maar homostellen die in een totaal andere regio wonen dan hun draagster hebben dus echt een probleem. Kortom zwanger worden werd ons niet mogelijk gemaakt in Nederland, maar nu wij zwanger zijn komen wij heel wat obstakels tegen en dan belichten we nu maar één onderdeel.

 

Juridisch
In deze blog hebben wij ons beperkt tot de gynaecoloog, kraamzorg, verloskundige en de verzekering. Inmiddels zijn wij ook in contact met onze advocaat om ervoor te zorgen dat juridisch alles goed is geregeld zodra het kindje wordt geboren. Juridisch zijn er nog behoorlijk wat mitsen en maren, alles daarover de volgende keer. Voor nu, nog vier nachtjes slapen en dan mogen wij weer even naar ons kindje gaan kijken en hopelijk is deze keer ook het hartje te horen 😀